Hvězdárna v Úpici
+420 499 882 289
Menu

3D tisk, nejen pro nevidomé


3D tisk, nejen pro nevidomé
0 Komentářů

Jak jsme minule nakousli, další článek ohledně našeho 3D tisku bude o tisku pro nevidomé. Pomocí 3D tisku si můžeme navrhnout a vytisknout pomůcky, pomocí kterých dokážeme předat naše znalosti i v tomto oboru. Určitě první Vás napadne – popisky v Braillově písmu. Pro nevidomé byla do této doby na hvězdárně pouze malá část materiálů. Jedním z nich je model Sluneční soustavy na chodbě kde si můžete porovnat velikosti planet a Slunce vůči sobě. K tomuto modelu jsme vytiskli právě popisky v Braillově písmu, které máme i odzkoušené, že jdou přečíst.



Tento model, zejména svou velikostí, není úplně vhodný pro porovnávání pro nevidomé a tak jsem si vytiskli model který toto splňuje lépe.
Další stávající pomůckou je naše malé “planetárium pro nevidomé”, kde jsou sice dobře zvýrazněné hvězdy, ale spojnice souhvězdí už moc ne. Vytiskli jsme si tedy globus se souhvězdími, která jsou zvýrazněna a dá se tedy po hmatu poznat, kde se které souhvězdí nachází. Tento globus byl původně zamýšlen jako projekční stínítko na lampu.
Největší oříšek bylo, jak nevidomým předat informace z astronomie, když většina jsou fotografie,  popřípadě pohled do dalekohledu. K tomu jsme použili metodu která z fotografie udělá 3D model. Metoda Lithophane vezme fotografii a podle intenzity barev udělá model, který je hlavně určen jako krásné stínítko na lampu. Když se tento model nasvítí z druhé strany, tloušťka modelu ovlivní propustnost světla a ukáže se zvolená fotografie.

Jelikož je model 3D reprezentací fotografie, rozhodli jsme se zkusit udělat takto některé fotografie jako test. Vybrali jsme si z různých témat abychom měli od  každého tematu nějaké zástupce.

Sluneční skvrna a zatmění slunce

Klasické příklady Deep sky objektů (galaxie, mlhoviny, hvězdokupy)

Emisní mlhovina M42 v souhvězdí Orion

Kulová hvězdokupa M13 v souhvězdí Herkula

Otevřená hvězdokupa M45 neboli Plejády/Kuřátka v souhvězdí Býka

Planetární mlhovina M57 v souhvězdí Lyry

Umělecká představa naší Galaxie

Struktura Saturnových prstenců

Pro celkové zobrazení souhvězdí máme globus, kde se dá ukázat jak jsou souhvězdí postavená vůči sobě, jak jsou vůči sobě veliká. Pro nejznámější souhvězdí budeme mít samostatné tabulky kde jsou vidět velikosti hvězd.

Tabulka s Orionem

Se všemi těmito modely jsme navštívili nevidomé v Trutnově, aby nám dali své poznatky. Tyto modely jsou jen taková zkouška. Momentálně na tomto základu stavíme speciální programy pro nevidomé. Tyto modely jsou bohužel hodně ostré vlivem tisku a broušení pro jejich komplexnost není možné, tak budeme muset nejdříve vyzkoušet různé možnosti jejich úpravy a pak budeme tisknou více.

Dále jsme si vytiskli modely jak pro výuku nevidomých, tak i pro návštěvníka bez poruchy zraku:

Země, Měsíc i Mars. Země je globus který má zvýrazněné kontinenty.

Globus Měsíce už jsme sice měli, ale jeho povrch nebyl úplně výrazný a tak jsme vytvořili jiný.

U Marsu jsme toho vytiskli více. Samozřejmě globus, ten jsme si vytiskli hned dvakrát. Jednou s obecným měřítkem, podruhé s měřítkem 1:40 000 000, stejně jako náš globus Země.

Na Marsu se nachází hned dvě “nej” Sluneční soustavy. Nejvyšší hora a sopka Olympus Mons a nejdelší kaňon Valles Marineris. Olympus Mons je vysoký okolo 23 km (jeho výška se mění v závislosti od jakého místa se měří, 21-27 km buď od okolí nebo podle „hladiny moře“) je tedy asi 3x vyšší než náš Everest. Při této výšce jeho základna je přes 600 km široká, celá hora by se tedy dala porovnat s rozlohou Polska nebo Francie. Samotná hora má 8 km sráz. Aby bylo vidět hodně detailů máme model s 8x zvýrazněnou výškou, ale máme i model v měřítku aby byla vidět rozloha.


Valles Marineris je systém kaňonů které je dlouhý 3 800 km a hluboký až 10 km. Je to tedy kaňon o délky USA a hloubky Everestu. Opět máme dva modely, jeden v měřítku a druhý se zvýrazněnou výškou.
Samozřejmě jsme si vytiskli opět techniku hvězdárny. Dalekohled a kopule Antonína Bečváře.
I celou hvězdárnu. U té jsme si s modelem vyhráli. Model jde vrátit v čase do roku 1959, tedy do doby otevření hvězdárny.

Zdroje modelů:

Model Sluneční soustavy:  https://www.thingiverse.com/thing:1746153

Globus se souhvězdími: https://www.thingiverse.com/thing:4783219

Globus Země:  https://www.thingiverse.com/thing:86681

Globus Měsíce: https://www.thingiverse.com/thing:755855

Globus Marsu: https://www.thingiverse.com/thing:3513228

Olympus Mons: https://www.thingiverse.com/thing:3088579

Valles Marineris: https://www.thingiverse.com/thing:1540765

Štítky:

Napsat komentář

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com