Hvězdárna v Úpici
+420 499 882 289
Menu

Starlinky z poslední sady jako svítící řetízek od 6. března na ranní obloze (1x aktualizováno)


Starlinky z poslední sady jako svítící řetízek od 6. března na ranní obloze (1x aktualizováno)
0 Komentářů

4. března 2021 po mnoha odkladech úspěšně odstartovala další sada šedesáti družic Starlink v tomto případě označovaná jako Starlink L17 nebo též Starlink v1-17. Komu se ještě nezadařilo spatřit tyto družice v podobě opravdového řetízku posunujícího se společně po obloze, má příležitost 6. března brzy ráno (a pak i několik dalších rán). Vzhledem k tomu, že 6. března brzy ráno to není ani 48 hodin od jejich vypuštění, budou ještě družice z této sady seskupené několik dní na obloze hodně natěsno k sobě (z pozemského pohledu).

Pro pozorovací místo Úpice vychází pro ráno 6. března pozorovací čas na přibližně 5:03 až 5:05, pro ráno 7. března pozorovací čas na přibližně 4:57 až 5:02, pro ráno 8. března pozorovací čas na přibližně 4:53 až 4:58, pro ráno 9. března pozorovací čas na přibližně 4:48 až 4:54, pro jiná místa v ČR může být časový rozdíl zhruba do 1 minuty, doporučujeme navštívit web https://www.heavens-above.com, kde si po zadání vašeho pozorovacího místa (klikněte na “poloha” vpravo nahoře, klikněte na své pozorovací misto v mapě, doplňte nadmořskou výšku a klikněte na “aktualizovat”) a po vybrání uvedené sady (po kliknutí na “Přelety Starlink satelitů – všechny objekty z vybraného startu”, nevšímejte si toho, že jsou zde i sady L18 a L19, poslední vypuštěná sada je aktuálně opravdu ta L17) můžete zobrazit přesné časy pro vaše pozorovací místo a navíc si můžete zobrazit i mapky oblohy s vyznačeným směrem letu (kliknutím na modře zobrazený čas u kterékoli družice z uvedené sady). Jak to celé bude vypadat pro 6. března ráno pro pozorovací místo Úpice, vidíte na úvodním doprovodném obrázku a doprovodném videu (oboje bylo vytvořeno v simulačním programu Stellarium, řetízek družic se objeví až v druhé polovině videa, ve videu odpovídá plynutí času reálné rychlosti, čas je zobrazen vpravo nahoře).

Pokud Stellarium používáte, ale tato poslední sada Starlinků se vám nezobrazuje, stáhněte a nainstalujte si nejnovější verzi a zůstávejte při jeho používání připojeni k internetu.

Nad Českou republikou by minimálně 6. března ráno neměla být žádná oblačnost, tak pozorování spíš bude komplikovat aktuální zákaz vycházení a cestování. Díky jasnosti družic kolem 2,1 až 2,3 mag by měl být úkaz pozorovatelný i z větších měst, kde pozorování noční oblohy bývá vzhledem k světelnému znečištění přeci jen složitější.

Aktualizace 6.3.2021 12:23: Doplněny obrázky vytvořené v simulačním programu Stellarium pro ráno 7.3.2021 (to, budete-li mít štěstí, můžete zároveň vidět přelet Mezinárodní kosmické stanice v té chvíli nasvícené Sluncem schovaným pod obzorem, na našem obrázku je vidět jako neoznačený jasný bod poblíž hvězdy Altair), pro ráno 8.3.2021 a pro ráno 9.3.2021, ve všech případech jsou simulace vytvořeny pro pozorovací místo Úpice, časy na obrázcích vidíte vpravo nahoře. Byl také upraven text příspěvku.

 

Napsat komentář

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com