Hvězdárna v Úpici
+420 499 882 289
Menu

Expedice pro “starší a pokročilé”


Expedice pro “starší a pokročilé”
0 Komentářů

Ano, titulek článku je poněkud “nadsazený”. My “staří expedičníci” se stále necítíme starší a po těch mnoha letech, kdy se mnohdy zabýváme jinými profesemi než astronomií, nejsme již někdy ani ti “pokročilí”. Byť, oblohu známe ještě velmi dobře. Vždyť jsme si ji nacvičili během stovek hodin pod meteorickými kruhy, u okulárů binarů či nad miskami fotografických vývojek pod úžasnou oblohou nad kopulemi úpické hvězdárny, abychom o půlnoci popili ešus horkého, byť trochu podezřelého čaje z naběračky pana Mlejnka či paní Mlejnkové. Ano, takové expedice byly za časů, kdy hvězdy byly ještě pořádně vidět a astronomie se dělala pod hvězdnou oblohou.

Nu, obloha ani v Úpici na hvězdárně není úplně temná, stále však se na ní dají pozorovat i slabé objekty.

Pokud tedy vzpomínáte na svá léta “expedičníků” a chtěli byste se na hvězdárnu přijet podívat a trochu si i zapozorovat, je tu ta pravá příležitost. Na víkend 13. – 15. srpna 2021 jsme pro Vás (ale i pro nás), připravili Expedici pro “starší a pokročilé”.

Bude krátce po maximu našich oblíbených Perseid a Měsíc stále ještě úzký.

Ubytování je možné ve vlastních stanech, obytných autech či karavanech. Zajistit ubytování v některém v penzionu nebo na koupališti nemůžeme vzhledem k nejisté situaci slíbit. Pro účastníky, kteří určitě přijedou, můžeme zajistit jídlo. A také od Vás vybereme drobný účastnický poplatek.

Toto setkání je naplánováno na poslední víkend 63. letní astronomické expedice a jeho součástí bude i sobotní vzpomínkové odpoledne a táborák.

Pro zájemce jsme zrekonstruovali jednak meteorické kruhy, jednak se chystáme ještě zrekonstruovat “krmítko”.

Samozřejmně jsou vítány hudební nástroje a zpěvníky expedičních písní. V případě zájmu promítneme koláž písniček a obrázků z “Fialové opery”.

Pokud máte o akci zájem, vyplňte prosím přihlášku:

Přihláška

Napsat komentář

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com