Hvězdárna v Úpici
+420 499 882 289
Menu

65. letní astronomická expedice


65. letní astronomická expedice
0 Komentářů

65. letní astronomická expedice na Hvězdárně v Úpici je opět tady.

V době od 11. do 20. srpna 2023 se tedy bude konat toto tradiční soustředění, které je určeno mladým zájemcům o astronomii od druhého stupně základní školy po žáky škol středních.

Účastník se může těšit na přednášky z celé části astronomie, od úplných základů až po vědecké práce a náročnější témata, jako kosmologie nebo černé díry, podle zájmu. Za jasného počasí se konají denní i noční pozorování s důrazem na samostatnost účastníka. Zkušenější můžou zkusit fotografování noční oblohy nebo měření změn jasností proměnných hvězd. V případě nevhodného počasí je připravena sada fyzikálních i astronomických pokusů a astronomická praktika, jako například měření vzdálenosti Slunce, určení polohy na Zemi z pozorování Slunce a hvězd či měření výšky pozorovaných meteorů.

I když je “astronomický” program obsáhlý, program akce samozřejmě nabízí i spoustu volného času. Ten může účastník strávit podle svého uvážení, ať už odpočinkem ve stínu s knížkou, nebo hraním různých, i neastronomických her. Nabídka her venkovních obsahuje takové klasiky jako fotbal nebo frisbee, máme i hřiště na volejbal / nohejbal. Dále různé házedla a jiné létající hračky, nebo žonglování s velkou variací žonglérských pomůcek. V nabídce jsou dále vnitřní, hlavně deskové hry, ať již s astronomickou či neastronomickou tématikou.

Akce se koná v areálu hvězdárny, který je dosti rozlehlý. Nachází se na něm už zmíněné hřiště, “lesíky” i ohniště. Hvězdárna samotná leží na kopci nad městem a je tedy relativně izolovaná od rušívých vlivů “okolního světa”. To se podepisuje i na kvalitě noční oblohy která umožní pohled i do nejvzdálenějších koutů vesmíru.

Ostatně, co se dělo v posledních letech se můžete podívat zde:

Letní astronomická expedice v Úpici

Ta první “expedice” se na kopci nad Úpicí uskutečnila v roce 1959. Jejím zakladatelem byl ředitel hvězdárny pan Vladimír Mlejnek. Zpočátku se jednalo o zácvikové pozorovací meteorické expedice sloužící k získání pozorovatelských zkušeností pro meteorické expedice celostátní, postupem času se ovšem program obohatil o téměř všechny obory astronomie. S odkazem na historii této akce se koná, pokud Měsíc dovolí, v období maxima letního meteorického Perseid. Tak tomu bude i letos.

 

Přihlásit a informovat se můžete zde: https://expa.astronomy.cz/cs/blog/.

 

Napsat komentář

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com